Το πρόγραμμα Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωκοινοβουλίου

Το Πρόγραμμα Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σκοπό έχει την αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς και για τον ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των λυκείων και στοχεύει να ενθαρρύνει τους νέους, ιδιαίτερα μαθητές δευτεροβάθμιας και τεχνικής εκπαίδευσης, να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους ως Ευρωπαίοι πολίτες, να γνωρίσουν το έργο και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Μελών του και να αντιληφθούν πως μπορούν να συμμετέχουν καλύτερα στη διαμόρφωση της του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ελλάδα το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται με την έγκριση και υποστήριξη τόσο της Βουλής των Ελλήνων, όσο και του Υπουργείου Παιδείας (βλ. σχετική εγκύκλιο με ημερ. 08/03/2017, http://www.europarl.europa.eu/greece/resource/static/files/-39511-2017-.pdf). Σημαντική στήριξη στο πρόγραμμα παρέχεται επίσης από τον Έλληνα Αντιπρόεδρο του ΕΚ, καθώς και άλλους Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς και μετά από αξιολόγηση των δράσεων, ο τίτλος του «Σχολείου-Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αποδίδεται στα επιτυχόντα σχολεία. Προς το σκοπό αυτό δίδεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδική πλακέτα, η οποία μπορεί να αναρτηθεί στο σχολείο. Παράλληλα, απονέμεται τιμητικό δίπλωμα στους Μαθητές – Πρέσβεις του ΕΚ (Junior Ambassadors), τους Καθηγητές – Πρέσβεις του ΕΚ (Senior Ambassadors), καθώς και δίπλωμα αναγνώρισης συμμετοχής σε όλους τους άλλους μαθητές οι οποίοι είχαν ενεργή δράση στο πρόγραμμα.

Η συμμετοχή των σχολείων στο πρόγραμμα είναι καθαρά εθελοντική. Για να μπορεί να συμμετάσχει ένα σχολείο θα πρέπει να ορίσει μέχρι δύο εκπαιδευτικούς ως Senior Ambassadors και δυο μαθητές ως Junior Ambassadors από κάθε τάξη του λυκείου (δηλαδή, συνολικά μέχρι 6 εκπαιδευτικούς και 6 μαθητές ανά σχολείο).  Αυτοί αποτελούν τον πυρήνα της εκτέλεσης του προγράμματος σε κάθε σχολείο. Όμως, το πρόγραμμα δεν περιορίζεται σε αυτούς, αντιθέτως αποσκοπεί στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των μαθητών και την ευρεία ενσωμάτωσή τους στις δράσεις διαλόγου και επικοινωνίας, με αναφορά στους στόχους του προγράμματος, κάθε συμμετέχοντος σχολείου.

Οι δράσεις κάθε λυκείου που θέλει να αποκτήσει τον τίτλο του Σχολείου-Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να συνάδουν με τους στόχους το προγράμματος, όπως αυτοί αναφέρονται ανωτέρω και να έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα εμπλέκοντας τοπικούς παράγοντες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα (όπως πανεπιστήμια), ερευνητικά κέντρα κ.α.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.